Ob svetovnem dnevu filozofije 16. 11. 2017 vas vabimo na več prireditev, ki jih (so)organizira Oddelek za filozofijo:

 

1. Filozofija na delu – kolokvij doktorskih študentov filozofije

Torek 14. 11. 2017; od 18.00 do 20.00; predavalnica 2.9 FF

Urška Martinc: Naravne in/ali biološke vrste

Alen Lipuš: Metafizična nevtralnost (pojavnega) izkustva

Tadej Todorovič: Vrednost fikcije skozi prizmo miselnih eksperimentov


2. Evropa v primežu populizmov – kako se odzvati?

Sreda 15. 11. 2017 od 18:00 do 20:00; Salon uporabnih umetnosti

Tako desni kot levi populizem v Evropi zadobivata nove razsežnosti ter vse večji vpliv. Filozofa, dr. Nenad Miščević in dr. Gorazd Andrejč, bosta skozi analizo populističnega diskurza opozorila na njegove variacije in nove oblike, ter si zastavila naslednji vprašanji: kako prepoznati populistično zlorabo kulturnih in verskih identitet? In še: katero vrsto internacionalizma potrebujemo, da se upremo skrajno desnemu populizmu? Gosta bo uvedel dr. Boris Vezjak.

Dr. Nenad Miščević predava filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru in na Central European University v Budimpešti. Dr. Gorazd Andrejč je doktoriral na Univerzi v Exeterju, predaval na Woolf Institute v Cambridgeu in trenutno gostuje kot raziskovalec na Oddelku za filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru.
Vstop prost!

Prizorišče:

SALON UPORABNIH UMETNOSTI Glavni trg 1, 2000 Maribor, Slovenia


3. Poresničnost: med resnico in lažjo.

Četrtek 16. 11. 2017 od 12.00 do 14.00; Kazinska dvorana SNG Maribor

Osrednja prireditev letošnjega svetovnega dneva filozofije bo pod naslovom »Poresničnost: med resnico in lažjo« potekala v Mariboru, v Kazinski dvorani SNG Maribor (Slovenska ulica 27), v četrtek, 16. novembra 2017, med 12.00 in 14.00 uro.

Svoja spoznanja na temo poresničnosti in resnice ali laži v filozofiji bodo z nami delili dr. Stojan Pelko, dr. Nenad Miščević, dr. Olga Markič in mag. Mare Štempihar.

Dr. Stojan Pelko
Stojan Pelko, magister filozofije, kasneje doktoriral iz socioloških znanosti pod somentorstvom Slavoja Žižka, je uveljavljeni filmski publicist in esejist, prevajalec. Vrsto let je bil tekstopisec in kreativni direktor pri agenciji Luna (zdaj Luna\TBWA), nato je ustanovil družbo za svetovanje Korpus. Strokovnjak za politični marketing in kulturne strategije ter nekdanji državni sekretar za kulturo. Tri leta (2012-2015) komunikacijski svetovalec Urada EU na Kosovu, 2015-16 pa koordiniral kandidaturo mesta Dubrovnika za naslov Evropske prestolnice kulture. O filmu in filozofiji je pisal že v srednješolskem glasilu, v osemdesetih je nadaljeval v legendarnem Teleksu, po vrnitvi iz Pariza pa je v devetdesetih letih urednikoval filmski reviji Ekran. Avtor knjig: »Očividci: filmski pogledi« (1994), »Pogib in počas – Podobe Wima Wendersa« (1997), »Filmski pojmovnik za mlade« (2004) in »Podoba misli« (2006).

Dr. Nenad Miščević
Nenad Miščević je doktor filozofije in tudi publicist, zaposlen je kot predavatelj na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru in je hkrati gostujoči profesor na CEU univerzi v Budimpešti. Kot uveljavljeni in prodorni avtor analitične usmeritve se ukvarja z različnimi filozofskimi področji, predvsem s epistemologijo, politično filozofijo in filozofijo jezika. Je avtor številnih knjig in člankov angleščini, hrvaščini in slovenščini, med drugimi tudi »Rationality and Cognition« (1998), »Nationalism and Beyond« (2001) in nazadnje »A Word Which Bears a Sword: Inquiries into Pejoratives« (2016, skupaj z Julijo Perhat).

Dr. Olga Markič
Olga Markič je doktorirala iz filozofije in poučuje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s filozofijo kognitivnih znanosti, filozofijo duha, logiko, teorije argumentacije. Je avtorica knjig, med drugim »Kognitivna znanost: filozofska vprašanja« (2011) in »Mind in nature: From Science to Philosophy« (2012, z Markom Uršičem in Andrejem Uletom).

Mag. Mare Štempihar
Mare Štempihar je magistriral iz filozofije in jo predava dijakom Gimnazije Bežigrad v Ljubljani. Leta 2013 je pri založbi Krtina izdal knjigo »Portret nomada: Deleuzova socialna filozofija«. Odlikuje ga odzivnost na družbena vprašanja. Je kolumnist spletnega portala Za-misel in avtor številnih prispevkov s področja filozofije, ki jih objavlja v revijah Borec, FNM in drugod.